Homeopathie

Klassieke Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die ongeveer 200 jaar geleden ontwikkeld is door de Duitse arts Samuel Hahnemann. Deze geneeswijze werkt volgens het principe van het gelijkende met het gelijksoortige genezen, d.w.z. dat een stof die ziekteverschijnselen veroorzaakt bij gezonde mensen deze zelfde symptomen bij mensen kan genezen. Samuel Hahnemann en later klassiek homeopaten hebben zo meerdere geneesmiddelensubstanties ontwikkeld en getest op gezonde proefpersonen en deze geneesmiddelen beschreven in wat genoemd wordt de “Materia Medica”. Stoffen waaruit homeopathische geneesmiddelen worden verkregen zijn afkomstig uit het planten-, het dieren- of het mineralenrijk. De middelen worden op heel nauwkeurige wijze bereid –gepotentieerd– , waardoor ze bij een juiste toepassing en genezing, een veel sterker geneeskrachtig effect hebben dan de oorspronkelijke stof.

Ieder mens is uniek; de klassieke homeopathie kijkt niet alleen naar de ziektenverschijnselen, maar is vooral ook geïnteresseerd in de mens achter de klachten: hoe staat deze in het leven, hoe reageert deze op de omgeving en hoe worden de klachten door de betreffende persoon ervaren. De homeopaat kijkt naar de gehele mens en zoekt een geneesmiddel wat zowel past bij de ziekteverschijnselen als bij de mens die deze klachten heeft. In de praktijk is het dus zo dat mensen met exact dezelfde ziekte geheel andere geneesmiddelen kunnen krijgen voorgeschreven op basis van feit dat ze verschillende mensen zijn en anders in leven staan.

Een homeopathisch geneesmiddel zet het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan, daardoor worden de klachten van binnen genezen. Hierdoor neemt de gezondheid en het welbevinden van de betreffende persoon in zijn geheel toe.

De homeopathische geneesmiddelen werken zowel op het lichamelijk als ook op het mentaal-emotionele vlak. Dit houdt in dat klassieke homeopathie zowel bij lichamelijke als ook psychische klachten ingezet kunnen worden.

In principe kunnen alle klachten met klassieke homeopathie behandeld worden; zowel acute als chronische klachten.