Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De Traditionele Chinese Geneeskunde stoelt op eeuwen oude wortels en gaat terug tot ver voor onze jaartelling. In de Traditionele Chinese Geneeskunde zien we duidelijk verbanden tussen processen in het lichaam en de natuur. Acupunctuur is één van de bekendste behandelmethoden uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De TCG heeft als uitgangspunt dat aan iedere lichamelijke, emotionele of mentale stoornis een zogenaamde energetische disbalans ten grondslag ligt. Deze energetische onbalans kan ontstaan door externe invloeden, emoties, leefwijzen en/of een zwakke basisconstitutie. Chinees gezien kan er in het lichaam een evenwicht verstoord zijn in het Yin en Yang, maar ook in de Vijf Elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water).

Doel van een behandeling is om het evenwicht in de meridianen –de kanalen waar onze energie (Qi) doorstroomt– te herstellen, waardoor klachten verminderen. Elke meridiaan is verbonden met één of meerdere organen. Op de meridianen bevinden zich de acupunctuurpunten, die elk een specifieke invloed hebben op de stroom van de Qi in de meridianen. Tijdens de behandeling gaan we kijken naar de onbalans die de klachten veroorzaakt. Door met een heel dun (wegwerp) naaldje de acupunctuurpunten aan te prikken kunnen we een tekort, teveel of een blokkade van de Qi in de meridianen herstellen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van moxa, cupping en / of adviezen over leefwijze.